Salamandere lever i våtmarka
Salamandere er amfibier og lever både på land og i vann. I Norge finnes to arter: storsalamander og småsalamander. De er rovdyr og spiser insekter, snegler og mark. Våtmarker som tjern og dammer er viktige, fordi de gir levesteder og gyteområder. De siste årene har amfibier slitt, fordi leveområdene deres blir ødelagt og forurenset. Utsetting av fisk er også en stor trussel for salamanderbestander.
Om vinteren går salamandere i dvale på land, ofte i hulrom under bakken eller under steiner og røtter. Om våren og sommeren vender de tilbake til vannet for å parre seg og legge egg. Hannene er ofte mer fargerike enn hunnene. I parringstiden utvikler de også en ryggkam for å imponere hunnene. Ungene ligner voksne, men har gjeller og kraftig halefinne.
I 2024 adopterte Iglemyr skole salamanderdammen. De har hjulpet til i kartlegging av området, og dermed bidratt til å samle inn viktig informasjon som kan brukes i forskning eller forvaltning. Våren 2024 fant vi til sammen 118 småsalamandere. Litt senere på året fant vi også 12 salamanderlarver. I tillegg var det flere insekter og smådyr som vannkalver, ryggsvømmere, buksvømmere, igler og snegler. De samme undersøkelsene ble gjort i den nyere dammen ved svømmehallen, men her fant vi ingen salamandere, kun buksvømmere og snegler. Kanskje vil flere insekter og dyr flytte inn etter at plantene i dammen blir større og flere? Det vil Iglemyr skole følge med på i årene som kommer.
Har du spørsmål og prosjektet, så kontakt vår naturveileder Susanne Zazzera på susanne@bvj.no