Våtmarkssentrene på studietur
Alle de 6 autoriserte våtmarkssentrene i Norge dro forrige uke på studietur til Sverige for å dele erfaringer, lære av kollegaer i nabolandet, og ikke minst få med oss det storslåtte tranetrekket ved Hornborgarsjöen.

13 naturveiledere dro forrige uke til Uppsala hvor vi hadde avtale med forskere ved Sveriges Landbruksuniversitet. Her fikk vi inspirerende foredrag med forskere fra Sentrum for biologisk mangfold og Sentrum for naturveiledning. Vi fikk også presentert vårt prosjekt Våtmarksløftet og hvordan vi jobber med våtmarksformidling ved besøkssentrene i Norge.
Etter foredragene første dag fikk vi ta del i et undervisningsopplegg som Upplandsstiftelsen har med elever ved videregående skoler langs elven Fyrisån som renner gjennom Uppsala. Her ble vi sluset gjennom flere stasjoner med ulik tematikk knyttet til livet både i, rundt og over denne våtmarka. Det var fokus både på våtmarkas betydning for Uppsala gjennom historien og ikke minst hvilken funksjon og betydning den har i dag.
På dag 2 dro vi på guidet vandring i og rundt Carl von Linnés bolig like utenfor Uppsala, samt til Gamla Uppsala. Med biologer på tur er det alltid noe som fanger oppmerksomheten, enten det er fugler, insekter, annet dyreliv, trær og blomster.
Etter naturvandringene dro vi videre til Hornborgarsjöen hvor vi gjorde oss klar til en grytidlig morgen for å få med oss det berømte tranetrekket og tranedansen. Denne morgenen var det 16700 traner ved sjøen, og det var et flott syn! Hver kveld blir fuglene telt av fuglekjennere når de kommer inn for å overnatte, så det blir oppdatert med antall hver morgen. Hver fugl oppholder seg ca en uke her ved sjøen før de flyr videre til sine hekkeområder. I alt varer tranetrekket 4-5 uker, og ca 30 000 fugler er innom i den perioden.
Etter morgenens skue dro vi videre til Naturum sitt besøkssenter ved innsjøen. Naturum tilsvarer den norske besøkssenterordningen som vi også er en del av. Naturumsenteret vi besøkte holder til i et flott lokale i området der tranene overnatter. I dette våtmarksområdet var det også mye annet spennende liv å bli kjent med.
Alt i alt var det en flott og lærerik tur med en super gjeng.
Takk til Sparebankstiftelsen DNB som støtter Våtmarksløftet, og som gjør det mulig å dra på tur med så kunnskapsrike og inspirerende naturveiledere!

På vandring langs elven Fyrisån sammen med naturveileder Jonas fra Upplandstiftelsen

Sammen med en forsker fra universitetet tok vi DNA-prøver av vannet i elven.

Vi var heldige og fikk se en isfugl langs elven!

Med biologer på tur er det alltid noe å studere, og hvertfall når vi kommer over en våtmark!

Et lite utvalg av tranene ved Hornborgarsjön denne morgenen

16700 traner på plass denne morgenen!

Våre supre medarbeidere i Våtmarksløftet. Fv Fredrick Clausen (Lista), Line Hasås (Ilene), Jane Øksenvåg (Ørland), Kristine Dalen (Nordre Øyeren), Mathilde K. Thomle (Oslo) og Susanne Zazzera (Jæren)
Nyeste nyheter
- Tegneserie om hettemåkene ved Mosvatnet
- Påskeåpent på alle våre delsentre
- Våtmarkssentrene på studietur
- Trekkfugldag ved Friluftsfyret Kvassheim
- Nytt puslespill fra bakdynene på Orre i salgsversjon
- Utstillinger om Ramsarområdene på Jæren og restaurering av våtmark oversatt til engelsk
- Våtmark som klasserom: Hva skjuler seg i dammene ved Iglemyr skole?
- Animasjonsfilm om lappspova
Trekkfugldag ved Friluftsfyret Kvassheim
03. april 2025
Førstkommende søndag kan dere bli med på trekkfugldag på Friluftsfyret Kvassheim! Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Påskeåpent på alle våre delsentre
11. april 2025
Legg turen til ett av våre delsentre i påsken og bli med på kjekke aktiviteter!
Kontakt oss
Besøkssenter våtmark Jæren
Våre tre avdelinger: Kvassheim, Orre og Mostun.
Kontor- og postadresse: Mostun, Henrik Ibsens gate 59, 4021 Stavanger
Tlf.: +47 977 12 253
Epost: post@bvj.no