Vern våtmarkene!

Myr på Soma i Sandnes som er ødelagt av massedeponi.
Foto: Roy Mangersnes

Våtmark er det økosystemet som forsvinner i raskest tempo globalt. Siden 1970 har vi mistet 35% av alle verdens våtmarker, og de forsvinner tre ganger raskere enn skog. Den største trusselen mot våtmark er arealendringer som utfylling og nedbygging. Andre faktorer er oppdyrking, drenering og forurensning. Dersom våtmarkene forsvinner vil vi miste plantene og dyrene som lever der, samtidig som vi mister godene vi får fra våtmarkene.

Vern av våtmark

Det viktigste og mest lønnsomme vi kan gjøre for våtmarkene er å ta vare på naturen som den er. En måte å beskytte våtmark på er gjennom vern. Vernede områder skal så langt det er mulig bevares slik at de naturlige prosessene forstyrres minst mulig. Slik kan både vi, planter og dyr fortsette å høste goder fra våtmarkene.

Kjørholmene er Ramsar-område og naturreservat. Naturreservat er den strengeste verneformen vi har i Norge.
Foto: Roy Mangersnes

Ramsar-konvensjonen

Norge er forpliktet til å ta vare på viktige våtmarksområder gjennom en internasjonal avtale kalt Ramsar-konvensjonen. I Norge står 63 våtmarker og våtmarkssystemer på lista over internasjonalt viktige våtmarksområder. Disse områdene kalles Ramsar-områder, og i Norge er de vernet etter naturmangfoldloven. Jæren våtmarkssystem består av 23 naturreservater og fuglefredningsområder som er beskyttet av Ramsar-konvensjonen.

Bevaring av intakt myr er et viktig tiltak for å unngå mer utslipp av karbondioksid.
Foto: Erik Thoring