Myra – et skattkammer

Ta vare på myra som den er!

På Heigre vest i Sandnes kommune ligger det en brun flekk midt i det agrogrønne jordbrukslandskapet. Det er en fuktig myrmark med pytter og vannsig som har ligget urørt i uminnelige tider. Sandnes kommune og grunneier har blitt enige om myra skal tas vare på og brukes i undervisning. I myra kan du se og høre sanglerke, storspove, heipiplerke og enkeltbekkasin. Her er også et rikt og variert plante- og insektliv.

Heigre naturpark er en urørt myr i Sandnes.
Foto: Erik Thoring

Heller myr enn planteskog

Vinteren 2012-2013 gjennomførte Naturvernforbundet og Stavanger kommune rydding av trær og kratt på Vedemyrå på Tasta. Myra ble beitet fram til 1960-tallet og deretter tilplantet med buskfuru. Den søndre delen er fuktig med pytter og vannsig. Myra er næringsfattig og har ingen sjeldne planter, men røsslyng, rome, blåtopp og myrull er noen av de vanligste artene. Vedemyrå er den siste gjenværende av i alt sju myrer på Tasta.

Vedemyrå i 2010, da buskfuru og bjørk dominerte.
Foto: Erik Thoring

Til venstre: Før rydding av Vedemyrå 2011. Til høyre: Etter rydding av Vedemyrå 2021.

Fra torvmyr til vann

Gjennom flere tiår har innsatte ved Åna fengsel spadd myrene tomme for torv som del av tvangsarbeid i fengselet. De siste årene er det etablert grunne vann-speil der hvor det opprinnelig var torvmyr. Det har vært til fordel for fuglelivet som har fått nye områder for hekking og matsøk. De nye vannspeilene har også økt flomfordrøyningen i området. På den store eiendommen er det i tillegg artsrik kystlynghei, naturbeitemark, tjern, bekker og elv. Prosjektet er ledet av Statsforvalteren.

Enkeltbekkasin trives i våtmark.
Foto: Roy Mangersnes

Utspadde torvmyrer ved Åna fengsel er omgjort til grunne vannspeil.
Foto: Endre Grüner Ofstad