Fiskens frie vandring
Skådeheikanalen lå før i rør, men er nå i ferd med å bli gjenåpnet.
Foto: Eline Gourinel, Klepp kommune
Bekken som gjenopplives
Skådeheikanalen er en bekk som renner ut i Orrevatnet i Klepp kommune. Bekken har over en lengre periode vært lukket i rør, noe som har negative konsekvenser for dyre- og plantelivet og begrenser bekkens evne til flomdemping. Klepp kommune, i samarbeid med grunneier, Jæren vannområde og Norges Jeger- og Fiskeforbund har i 2021 åpnet 600 meter i den øvre delen av kanalen. Rundt 32 tonn med gytegrus skal legges ut i bekken for å bedre miljøet for laks og ørret. Våren 2022 skal det plantes ca. 100 busker og trær langs kanalen.
Fra rør til åpent bekkeløp. Snart skal også busker og trær plantes langs bekkekanten. Slik ser det ut når bekken fylles med vann.
Foto: Eline Gourinel, Klepp kommune
Fritt fram under riksvegen
Det har ikke vært enkelt for sjøørrett og laks å ta seg fram i Strandåna sør for Tau. Ulike vandringshinder har stanset fiskens frie vandring. Har fisken likevel klart å ta seg fram, har den slitt med å finne skjul og gode gyteområder. Men kanskje kan det bli bedre tider? Det første vandringshinderet er utbedret ved krysningen av R13 Ryfylkevegen. Her har Vegvesenet byttet ut et dårlig fungerende rør med tre kanaler og etablert en oppholdsdam.
Strandaåna har utløp ved en populær badeplass ved riksveg 13, Ryfylkevegen. Nye rørkanaler er lagt under riksveg 13 og sikrer fisken frie vandring i nedre del av Strandåna.
Foto: Leiv Krumsvik
Vandringshinder i Førlandskanalen i Suldalslågen.
Foto: Jarle Lunde
Fri vannvei i Suldal
Det var sikkert godt ment da rør og terskler ble anlagt i den 850 meter lange Førlandskanalen som er et sideløp til Suldalslågen. Det er registrert laks, sjøørrett, stedegen ørrett og trepigget stingsild i kanalen. Førlandskanalen ble anlagt som et oppvekstområde for ungfisk i 1989, men har fungert dårlig til formålet. Nå skal kanalen restaureres, og et av de første tiltakene har vært å utbedre to vandringshindre. Det er også behov for å reetablere kantvegetasjon, utbedre potensielle gyteområder og etablere skjulesteder for fisken.
Rør er fjernet og terskelen er åpnet. Fisken er igjen sikret fri vandring i Førlandskanalen.
Foto: Jarle Lunde