De livsviktige våtmarkene

Linemyr naturreservat i Time kommune er en viktig hekkeplass for en rekke vannfugler.
Foto: Roy Mangersnes

Våtmark kan være så mangt! Våtmarker er der hvor land møter vann, og huser ofte et mylder av plante- og dyreliv. På Jæren har vi mange viktige våtmarksområder som til sammen danner Jæren våtmarkssystem.

Myrer, elver, bekker, innsjøer og tjern

Alle disse områdene er preget av ferskvann, og er viktige levesteder for en rekke planter og dyr. Bare rundt Mosvatnet i Stavanger, som er en grunn innsjø på 3,5 meter i nærheten av sentrum, er det registrert 170 plantearter og over 150 fuglearter! Orrevatn er også en viktig innsjø på Jæren, spesielt for vannfugler.

Om høsten og vinteren kan man telle flere tusen gjess og ender i vatnet.

Orrevatn i Klepp kommune er et populært område for ender og gjess om høsten og vinteren.
Foto: Roy Mangersnes

Elvemunninger og delta

Elvemunninger og delta er områder hvor en elv løper ut i en fjord eller sjø. Ved høyvann går sjøen inn i elveosen og frakter med seg næringsstoff som gir gode vekstforhold for både planter og dyr. Disse områdene er ofte viktige hekke- og overvintringsområder for fugl, og kan være hjemmet til en rekke plantearter som har spesialtilpasset seg vekslingen mellom fersk- og saltvann.

Ved Håtangen har Håelva sitt utløp.
Foto: Roy Mangersnes

Tidevannssoner, gruntvannsområder, holmer og skjær

Vann helt ned til 6 meters dybde regnes som våtmark, og store deler av Jærstrendene anses derfor som våtmark. Langs Jærkysten finner vi blant annet den viktige tareskogen som både er levested og matfat for et mylder av krepsdyr, bløtdyr, fisk og fugl. Den fungerer også som bølgebryter som beskytter kystlinjen vår.

To ærfugler dykker etter mat i tareskogen.
Foto: Pål Hermansen